Over Uitgeverij Aspekt

Aspekt werd in 1994 opgericht door uitgever/schrijver dr. Perry Pierik. In de tijd dat de uitgeverij bestaat, werden ongeveer 3000 titels gepubliceerd, waarvan het merendeel nog altijd leverbaar is. Aspekt heeft een breed en veelzijdig fonds, met een specialisatie in (oorlogs)geschiedenis, zowel fictie als non-fictie.

Een serie binnen het fonds dat toegespitst is op de Eerste Wereldoorlog, is De Grote Oorlog kroniek 1914 – 1918. Elk halfjaar verschijnt een nieuw deel met artikelen die alle aspecten van de oorlog beslaan.

Hieronder enige informatie over veel gestelde vragen.

Kun je zomaar een manuscript inzenden?

Jazeker! Welkom. Graag met begeleidend schrijven, synopsis en duidelijke adresgegevens mag dit naar info@uitgeverijaspekt.nl
Bij de realisatie van het manuscript is het handig kennis te nemen van onze ‘Tips & Tricks’ zodat het productie- en redactieproces soepel gaat.

Wat doet uitgeverij Aspekt?

Als een boek is aangenomen zorgt Aspekt ervoor dat het woord ter redactie gaat, de juiste opmaak krijgt (pre-press), de juiste coderingen (bar- en nur-codes e.d.), Aspekt verzorgt het omslag, neemt het boek op in de betreffende catalogus en zorgt ervoor dat het boek via het Centraal Boekhuis overal besteld kan worden. De auteur krijgt drukproeven en mag meedenken. Verder verzorgt de uitgeverij de recensering van de boeken. Dit gebeurt ruimhartig, omdat publiciteit belangrijk is. Aspekt verzorgt verder social media voor het boek, via Facebook en Instagram en de algemene website www.uitgeverijaspekt.nl.

Instagram @uitgeverijaspekt

Facebook @uitgeverijaspekt

Veel gestelde vragen van meer technische en financiële aard (Financiëring, printen en drukken)

Het is geen geheim dat de boekenwereld de afgelopen jaren wat onder druk staat. Hierop kan een uitgeverij op twee manieren reageren, puur op ‘safe’ spelen, en zich concentreren op bekende namen, of toch proberen een gevarieerd fonds te houden. Aspekt heeft van begin af aan voor het laatste gekozen. Dit kwam mede voort uit het feit dat op literair gebied ook debutanten altijd een kans kregen en er binnen de non-fictie veel aandacht was voor niche-boeken, die inhoudelijk erg belangrijk waren, maar bestemd waren voor een relatief kleine doelgroep. Een groot deel van de productie van Aspekt zijn commerciële boeken, in die zin dat Aspekt de investering geheel voor eigen rekening neemt. In de andere gevallen is er een plan gemaakt om het boek toch een kans te geven op de markt, ondanks het feit dat de publicatie een behoorlijk risico inhoudt. In dat laatste geval wordt het risico in overleg gedeeld tussen uitgever en auteur, waarbij er meestal sprake is van een stukje afname of naar een andere oplossing (in royaltysfeer) gezocht wordt. Op deze manier krijgen uitgever en auteur een kans. Het verschil tussen Aspekt en de POD-uitgeverijen zoals we die tegenwoordig kennen is dat deze laatste niet aan fondsvorming doen, vaak geen CB-aansluiting hebben, geen catalogus hebben, niet aan redactie of recensering doen, er geen inspraak is enzovoorts. Aspekt is een klassieke uitgeverij, actief in Nederland, Vlaanderen, Engeland en Duitsland met de mogelijkheid ook Engels- en Duitstalige boeken internationaal te publiceren, waar kwaliteit, inhoud en de ontwikkeling van een schrijverschap en duurzaamheid centraal staan.

Daarbij spelen we in op andere ontwikkelingen in de branche: e-books en POD/BOV (Printing On Demand of Boek Op Verzoek). Met de laatste techniek duurt het een paar werkdagen langer voordat de klant het boek in handen heeft, maar is de betreffende titel wel altijd leverbaar.

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand.

Close